6 decembrie 2012

La voi a venit mosu'?

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine pe la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sfantul Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Personajul are corespondenti in intreaga Europa Centrala, astfel: Mikulás in Ungaria, Mikuláš in Republica Ceha si Slovacia si Mikolaj în Polonia. Personajul este in mare parte asemanator lui Mos Crăciun, ambii purtand straie rosii si oferind cadouri. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata insa niciodata.

Sfantul Nicolae se numeste in credinta populara Sanicoara. El pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru  a lasa lumea fara lumina si caldura. De Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, si daca se inversezc pana la Anul Nou, acesta va fi unul bogat. Se mai spune ca in aceasta zi binele invinge raul prin credinta lui Sanicoara si astfel se incheie  perioada de facut farmece si vraji, care nu vor fi reluate pana de Anul Nou. De asemenea, incep pregatirile pentru Ignat si sarbatoarea Craciunului.
Indiferent daca ati fost cuminti sau nu, copii sau adulti, Nelu Mirea va ureaza la toti (si in mod special celor care astazi isi serbeaza ziua numelui) un calduros La multi ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu