7 decembrie 2012

RIP senhor Oscar Niemeyer...

In urma cu nici macar o luna va prezentam un clasament al celor mai importanti ahritecti ai lumii moderne, si va spuneam ca arhitectul brazilian Oscar Niemeyer este considerat a fi cel mai bun dintre cei mai buni. Astazi revin avand drept subiect personalitatea marelui arhitect, dar din pacate dintr-un motiv trist. Oscar Niemeyer a murit miercuri, intr-un spital din Rio de Janeiro, la varsta de 105 ani...

Celebrul arhitect, care ar fi implinit 105 ani pe 15 decembrie, a participat la realizarea a peste 600 de lucrari in intreaga lume, carora li se adauga aproximativ 20 care sunt in curs de definitivare in diverse tari ale lumii. Laudat si criticat in egala masura pentru ca nu ar fi un arhitect, ci doar un "sculptor de monumente", Niemeyer a fost si continua sa fie elogiat in lumea intreaga, fiind considerat unul dintre cei mai mari arhitecti contemporani ai secolului al XX-lea. In schimb, detractorii sai sustin ca era naiv, frivol si nedemn de titlul de arhitect, folosind ironic sintagma de "arhitect oficial", ca o referire la functia sa de arhitect principal al construirii de la zero a capitalei Braziliei, Brasilia, precum si a respectului de care se bucura Oscar Niemeyer.

Niemeyer a crescut intr-o familie instarita, fara sa fi dorit meseria de arhitect, desi a inceput sa deseneze de la o varstă frageda. “Cand eram foarte mic”, povestea el mai tarziu, “mama spunea ca obisnuiam sa desenez in aer cu degetele. Aveam nevoie de un creion. Odata ce am putut tine unul, am desenat in fiecare zi de atunci”.

Niemeyer, un comunist convins si un prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro, a devenit interesat de ideologia comunista si s-a alăturat Partidului Comunist Brazilian in 1945. Acest aspect a devenit o problema in 1964, cand armata braziliana l-a vazut ca pe un individ cu simpatii  de stanga,
socotit a fi periculos. Speriat, arhitectul a parasit Brazilia in 1965 si s-a stabilit in Franta. Aici a avut ocazia de a colabora si cu arhitectul de origine elvetiană Le Corbusier - al carui elev a fost - la clădirea ONU din New York.

Oscar Niemeyer a continuat sa lucreze la noi proiecte pana la inceputul acestui an, mergand la birou in fiecare zi pentru a desena si pentru a revizui proiecte mai vechi.

"Este important”, spunea el, “ca arhitectul sa nu se gandeasca numai la arhitectura, ci si la cum arhitectura poate rezolva problemele lumii. Rolul arhitectului este sa lupte pentru o lume mai buna, una in care arhitectura sa servească tuturor, nu doar unui grup de oameni privilegiati”.

Cele mai cunoscute opere ale longevivului arhitect brazilian sunt probabil cladirile publice pe care acesta le-a proiectat si realizat pentru orasul Brasilia, considerat in intregimea sa de UNESCO drept un patrimoniu cultural al umanitatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu