19 martie 2013

Arhitectura moderna

Am citit recent un articol despre arhitectura moderna si directia in care se indreapta aceasta arta, dupa care subiectul blogului de astazi a venit de la sine: care sunt cele mai reprezentative lucrari care fac parte din acest curent?

Recunosc ca nu a fost usor sa alcatuiesc un clasament, dar in cele din urma m-am oprit la urmatoarele lucrari, care dupa parerea mea reprezinta veritabile opere de arta:

1. Muzeul de arta contemporana Guggenheim, este considerat de multi specialisti ca fiind cea mai impunatoare lucrare apatinand modernismului. Aceasta a fost conceputa de Frank Gehry si se afla in Bilbao, Spania.


2. Construit in China, "cuibul de pasare" (Bird’s Nest) este stadionul care a gazduit Jocurile Olimpice din 2008. Aceasta minune a lumii moderne a fost proiectata de arhitectii elevetieni Jacques Herzog si Pierre de Meuron, acestia detinand in portofoliu si stadionul echipei Bayern Munchen, Allianz Arena.


3. Cea mai inovatoare si impunatoare cladire din lume, Burj Khalifa detine in prezent titlul si de cea mai inalta constructie de pe pamant. Structura in care s-au investit multe miliarde de dolari a fost data in folosinta in 2010 si a fost proiectata de catre americanul Adrian Smith.


4. Constructia templului Lotus a fost finalizata in 1986. Dupa cum spune si numele sau, edificiul a avut drept sursa de inspiratie structura si aspectul florii de lotus. Templul Lotus se afla in  New Delhi, India, si este opera arhitectului iranian Fariborz Sahba.



5. Considerat a fi "cel mai verde muzeu de pe planeta", Academia de Stiinte din San Francisco, este un exemplu perfect al modului cum natura poate fi integrata in designul unei cladiri. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu